Våra ölsorter

Sjutton ölsorter. Prisbelönta och älskade. Alla bryggda med omsorg i hjärtat av Södra Bohuslän. Var och en med sin egen speciella karaktär och historia. Våra flaskor berättar om spännande tider, händelser och människor från trakten. Genom ölen lär du känna vår vackra bygd. Men framförallt så hoppas vi att du njuter av den goda smaken. Här ser du några av våra favoriter. Det Goda Består!

 

                                                        

LJUSA  LAGER

KUNGLIGA MARSTRANDS

Sommaren 1887 kom konung Oscar ll inseglande till Marstrand med den kungliga yachten HMS Drott. Han förälskade sig i den lilla staden och återvände varje sommar fram till sin död tjugo år senare. Staden blomstrade i hans glans och blev en av Europas förnämsta badorter. Konungen skulle utan tvekan ha föredragit en kall ljus Inlands Lager om den funnits tillhanda under denna tid. 

Vår ljusa lager är av pilsnertyp. Frisk och lätt som en sommardag, med balanserad beska och en stolt maltarom. Humlen är Perle och Hallentauer Mittelfrüh. Den njuts med fördel en solig dag på en varm bohuslänsk klippa, och passar särskilt bra till räkmacka eller andra fisk- och skaldjursrätter.

Ingredienser: Vatten, kornmalt, humle och bryggerijäst. 

 

Alk. 4,8 Vol%

 

       
                       

 

 

                                                

KLASSISK LAGER

KAROLINER

 

Den karolinska tiden i Sverige (1654–1718) var en dramatisk period. Idag minner de många soldattorpen och Carlstens fästning om dessa dagar. På Inland fanns Riksänkedrottningens Livregemente till häst. En av soldaterna var Jon Flygare, Ryttare No. 51. Säkert drömde han i sitt torp om en klassisk lager från Inlands Bryggeri, godare än den han druckit i Svenska Pommern eller under sin långa fångenskap i Danmark.

 

Vår klassiska lager är en karamellig och vackert bärnstensfärgat lageröl av wienertyp. Med referens till dess namn säger vi gärna att den är söt som segern och bitter som nederlaget, men inte överdrivet bitter. Humlen är Magnum och Saaz. Den lämpar sig utmärkt till rejäl och kryddad mat, och kanske njuts den allra bäst med en eftertanke.


Ingredienser: Vatten, kornmalt, humle och bryggerijäst.

Alk. 5,3 Vol%

 

       
                       

              

 

                                                    

LJUS ALE

ANNO 1621

 

“Här ska staden ligga”, utropade konung Gustaf II Adolf när han grundade den nya staden Göteborg vid Göta Älvs mynning. Staden fylldes av tyska, holländska och skotska hantverkare, och byggdes efter en stadsplan som liknar Amsterdams. År 1621 fick Göteborg stadsprivilegier och blev en viktig handels- och sjöfartsstad. Med vår ljusa ale, i tysk stil, firar vi Göteborgs stundande 400-årsjubileum. 

 

Denna traditionella ale, med inspiration från Köln, påminner om en ljus lager. Den är ljusgul i färgen och har en mild och lätt smak. Smaken är även maltig och lite fruktig. Den passar bra till husmanskost eller bara som den är.

 

Ingredienser: Vatten, kornmalt, humle och bryggerijäst.

Alk. 4,8 Vol%

 

 

       
                       

              

               

                                                  

RED ALE

KUNGAHELLA

 

Kungahella vid Älven var Norges mäktigaste stad i början av 1100-talet. I gränslandet runt Bohus slott möttes de nordiska rikena. Härifrån drog kung Sigurd Jorsalafar på korståg till Jerusalem. När hans sexhundra skepp seglade in i Medelhavet längtade han säkert efter det goda ölet därhemma. Möjligen tog han även med sig några tunnor på sin långa resa. 

 

Vår Kungahella är en humlad Red Ale. Den är tungt röd till färgen och ger en behaglig beska. Humlen är Columbus och East Kent Golding. Dess smak är karamellig med en framträdande humle, inte överdrivet bitter och med en viss sötma. Kanske smakar den som bäst med mat som grillats på en öppen eld medan solen sänker sig i havet i väster.

 
Ingredienser: Vatten, kornmalt, humle och bryggerijäst.

 

Alk. 5,8 Vol%

 

 

       
                    

              

  

                                                   

DUBBEL IPA

KAPARE

 

Under 1700- och 1800-talen tjänstgjorde många sjömän på fartyg, som med kungliga kaparbrev hade lov att uppbringa fientliga handelsfartyg i Västerhavet. Äventyret och goda förtjänster lockade. Deras historier berättades på krogarna i Marstrand och på Inland. Säkert hade man redan då velat släcka törsten med en dubbel IPA som med omsorg bryggts på Inlands Bryggeri. 

 

Vår Dubbel India Pale Ale har en gedigen bitterhet, viss sötma och humlesmak. Humlen är talrik: Willamette, Magnum, Hallentauer, Centenniel, Cascade och Simcoe. Ölen passar utmärkt till smakrika rätter om du vill känna bitterheten.


Ingredienser: Vatten, kornmalt, vetemalt, humle och bryggerijäst.


Alk. 7,5 Vol%

 

 

       
                       

 

 

                                                    

PORTER

PORTO FRANCO

 

År 1775 blev Marstrand Sveriges första Porto Franco, en tullfri hamn med visst självstyre. Hamnen fylldes med fartyg från hela världen och i vart och vartannat hus låg en krog. Var man väl här, kom man undan svenska lagar. Första gången en porter nådde svensk mark var då i denna hamn. Vår porter, bryggd på kajen i Marstrand, bär därför namnet Porto Franco. 

Denna porter är en klassisk brygd med en rostad smak och inslag av choklad och kaffe. Denna till färgen mörka öl blir mycket smakrik när du lagrar den. Porter passar utmärkt till maträtter som lammstek eller grillade havskräftor, men smakar också himmelskt till efterrätter med choklad.

 

Ingredienser: Vatten, kornmalt, havre, humle och bryggerijäst.

Alk. 5,0 Vol%

 

 

       
                       

 

                

                                                    

KLASS II LAGER

LASSE MAJA

 

Lasse Maja, född Lars Larsson Molin 1785, var en förunderlig man som tidigt inledde sin bana som stortjuv - ofta iförd kvinnokläder. Efter stölden av kyrksilvret från Järfälla Kyrka dömdes han till livstids fängelse på Carlstens fästning. Lasse Maja blev känd för sin stora berättartalang och kokkonst. Sägnen säger att kung Karl XIV Johan blev mycket imponerad av Lasse Majas matlagning under ett besök på Marstrand.  Kanske var det därför kungens benådade honom år 1838. 

Vår folköl är en lager med lite extra humle, odlad i den delen av södra Bohuslän som en gång kallades Inland. Den har en tydlig beska men domineras mest av aromhumle med inslag av citrus och fläder. Detta är en öl som passar till de flesta maträtter, men är också god som den är.

  

Ingredienser: Vatten, kornmalt, humle och bryggerijäst.

Alk. 3,5 Vol%

 I matbutiker i Södra Bohuslän